Chlebek bananowy

wartości posiłku

banan

Czy wiesz, że im ciemniejsza skórka banana tym jest słodszy, a co za tym idzie – ma wyższy indeks glikemiczny? Osoby z insulinoopornością powinny wybierać więc zielonkawe banany.

mąka pszenna

Tradycyjna mąka pszenna jest oczyszczona z większości substancji odżywczych, jednak nie musisz się jej bać! Taka ilość nie zaszkodzi, a wzbogaci strukturę chlebka.

cynamon

Cynamon ma wiele właściwości zdrowotnych – działa między innymi przeciwwirusowo, antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Jego aromat dodaje jesiennego smaku nie tylko słodkim potrawom.

słodzidło

Polecam wybrać erytrol. To naturalny zamiennik cukru. Forma drobnych kryształków przypomina tradycyjny cukier biały, w odróżnieniu od cukru jednak – nie podnosi glukozy we krwi, a dodatkowo ma znikomą ilość kilokalorii.

składniki

banan (najlepiej dojrzały)

30g mąki pszennej pełnoziarnistej

20g mąki pszennej

jajko

30ml mleka

½ łyżeczki cynamonu

¼ łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

opcjonalnie słodzidło

oliwa do posmarowania naczynka

Sposób przygotowania

Banana rozgnieć widelcem na mus. Połącz ze sobą wszystkie składniki delikatnie mieszając trzepaczką lub mikserem. Naczynko wysmaruj oliwą i przelej masę. Chlebek bananowy piecz 40 minut w 150* w  beztłuszczowej frytkownicy lub w piekarniku. Podaj z ulubionymi dodatkami.

Makro chlebka: B 14.8g, T 7g, W 67g

383 kcal

Leave a Reply

Pokochaj zdrowy styl życia.

makro z sensem

Pokochaj swoje ciało