Czekoladowe trufle z fasoli

wartości posiłku

fasola

Strączki to produkt bardzo niedoceniany! A są przecież źródłem białka roślinnego, składników mineralnych, witamin oraz błonnika pokarmowego.

banan

Czy wiesz, że im ciemniejsza skórka banana tym jest słodszy, a co za tym idzie – ma wyższy indeks glikemiczny? Osoby z insulinoopornością powinny wybierać więc zielonkawe banany.

płatki owsiane

Płatki owsiane nadają się nie tylko do owsianki. Możesz przemycić je w wielu innych potrawach. Z odróżnieniu od wielu mąk – płatki owsiane możesz śmiało spożywać na surowo, dlatego świetnie nadają się jako zagęstnik do przekąsek bez obróbki termicznej.

mąka kokosowa

Mąka kokosowa to zmielony miąższ kokosa. Jest to bardzo aromatyczna, charakterystyczna mąka – genialna do przekąsek na surowo. Mąka koksowa chłonie znaczne ilości wody i świetnie zagęszcza – to jej ogromny plus.

składniki

100g fasoli czerwonej z puszki

pół banana

20g daktyli suszonych

20g płatków owsianych

10g kakao

15g masła orzechowego

15g mąki kokosowej (można pominąć, ale wtedy trzeba dać więcej płatków)

garść jagód

Dodatkowo – banan, jagody, orzechy laskowe 

Sposób przygotowania

Fasolę opłucz pod bieżącą wodą. Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę, wstaw na chwilę do lodówki. Po tym czasie uformuj trufle nadziewając je jagodami. Obtocz w kakao i schłodź w lodówce. Pralinki podaj z dowolnymi dodatkami. 

Krem to zblendowany serek wiejski (200g) + białko ciasteczkowe.

Makro samych trufli: B 20.7g, T 13.5g, W 70g

498 kcal

Leave a Reply

Pokochaj zdrowy styl życia.

makro z sensem

Pokochaj swoje ciało