Makro samego kremu: B 27.9g, T 10.3g, W 59g, 438 KCAL
Makro kremu z chia: B 31.9g, T 14.4g, W 61.6 g, 509 KCAL
Czekoladowy krem jaglany
Strona główna » Przepisy » Czekoladowy krem jaglany
wartości posiłku
Kasza jaglana
Nie musisz gotować kaszy jaglanej od zera! Świetnie nada się kasza, która została z obiadu. To również oszczędność czasu i pieniędzy!
Chia
W tym przepisie pudding chia nie jest konieczny, jednak dodaje posiłkowi wiele wartości odżywczych i oczywiście smaku.
Banan
Najlepiej jest użyć bardzo dojrzałego banana – taki owoc jest o wiele bardziej słodszy! Jeśli nie masz w domu dojrzałego banana – użyj normalnego, jednak wtedy nie zapomnij dosłodzić kremu.
Kakao
Pamiętaj, aby wykorzystać naturalne kakao, a nie słodkie kakao rozpuszczalne. Kakao rozpuszczalne mało ma wspólnego z prawdziwym ziarnem kakaowca – w składzie niestety dominuje cukier.
składniki
Krem jaglany
40g kaszy jaglanej
10g kakao
banan (najlepiej dojrzały)
150g serka wiejskiego lekkiego
50g ricotty
opcjonalnie dodatkowe słodzidło
Pudding chia
10g chia
50ml mleka
Dodatkowo: banan, czekolada, orzechy laskowe, kokos
Sposób przygotowania
Kaszę jaglaną ugotuj i pozostaw do wystygnięcia, następnie zblenduj z resztą składników. Krem przełóż do miski i wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
Ziarenka chia wymieszaj z mlekiem i również schłodź w lodówce.
Całość podaj z ulubionymi dodatkami.