Czekoladowy krem jaglany

wartości posiłku

Kasza jaglana

Nie musisz gotować kaszy jaglanej od zera! Świetnie nada się kasza, która została z obiadu. To również oszczędność czasu i pieniędzy!

Chia

W tym przepisie pudding chia nie jest konieczny, jednak dodaje posiłkowi wiele wartości odżywczych i oczywiście smaku.

Banan

Najlepiej jest użyć bardzo dojrzałego banana – taki owoc jest o wiele bardziej słodszy! Jeśli nie masz w domu dojrzałego banana – użyj normalnego, jednak wtedy nie zapomnij dosłodzić kremu.

Kakao

Pamiętaj, aby wykorzystać naturalne kakao, a nie słodkie kakao rozpuszczalne. Kakao rozpuszczalne mało ma wspólnego z prawdziwym ziarnem kakaowca – w składzie niestety dominuje cukier.

składniki

Krem jaglany

40g kaszy jaglanej

10g kakao

banan (najlepiej dojrzały)

150g serka wiejskiego lekkiego

50g ricotty

opcjonalnie dodatkowe słodzidło

 

Pudding chia

10g chia

50ml mleka

 

Dodatkowo: banan, czekolada, orzechy laskowe, kokos

Sposób przygotowania

Kaszę jaglaną ugotuj i pozostaw do wystygnięcia, następnie zblenduj z resztą składników. Krem przełóż do miski i wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.

 

Ziarenka chia wymieszaj z mlekiem i również schłodź w lodówce.

 

Całość podaj z ulubionymi dodatkami.

Makro samego kremu: B 27.9g, T 10.3g, W 59g, 438 KCAL
Makro kremu z chia: B 31.9g, T 14.4g, W 61.6 g, 509 KCAL

Leave a Reply

Pokochaj zdrowy styl życia.

makro z sensem

Pokochaj swoje ciało