Grzanki z pesto i pieczarkami

wartości posiłku

Chleb pszenno-żytni

Dlaczego nie chleb żytni razowy..? Bo w zdrowej, zbilansowanej diecie jest miejsce na wszystko! Pamiętaj, że liczy się całokształt Twoich wyborów żywieniowych, a nie pojedyncze produkty.

Pesto

Pesto to aromatyczny, zielony sos, którego głównym składnikiem jest najczęściej bazylia. Kupisz go w każdym markecie. Pesto możesz również przygotować samodzielnie.

Pieczarki

Pieczarki to skarbnica błonnika, dodatkowo dostarcza wielu składników mineralnych – takich jak selen, potas, miedź. Dodatkowo są niskokaloryczne i mogą urozmaicić nawet najprostsze danie.

Mozzarella light

Głównym źródłem białka w tym posiłku jest mozzarella. Nieco lepszym wyborem jest mozzarella light. Zawiera ona bowiem mniejszą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych w przeciwieństwie do jej tradycyjnej wersji.

składniki

2 kromki chleba pszenno-żytniego

20g zielonego pesto 

60g mozzarelli light

5ml oliwy z oliwek 

150g pieczarek

2 łyżki szczypiorku

sól, pieprz, papryka chilli w proszku

Sposób przygotowania

Pieczarki dokładnie umyj i pokrój w ćwiartki. Na patelni rozgrzej oliwę. Usmaż pieczarki, przypraw do solą, pieprzem oraz papryką chilli w proszku. Szczypiorek posiekaj i wymieszaj z gotowymi pieczarkami. Mozzarellę pokrój w plastry. Pieczywo posmaruj pesto, nałóż mozzarellę oraz pieczarki. Tak przygotowane kanapki podpiecz od spodu na suchej patelni do zarumienienia.

 

Grzanki możesz przygotować również w piekarniku – wystarczy 5 minut w 180*.

Makro: B 22.3g, T 19g, W 40.1g, 411 kcal

Leave a Reply

Pokochaj zdrowy styl życia.

makro z sensem

Pokochaj swoje ciało