Makro: B 22.3g, T 19g, W 40.1g, 411 kcal
Grzanki z pesto i pieczarkami
Strona główna » Przepisy » Grzanki z pesto i pieczarkami
wartości posiłku
Chleb pszenno-żytni
Dlaczego nie chleb żytni razowy..? Bo w zdrowej, zbilansowanej diecie jest miejsce na wszystko! Pamiętaj, że liczy się całokształt Twoich wyborów żywieniowych, a nie pojedyncze produkty.
Pesto
Pesto to aromatyczny, zielony sos, którego głównym składnikiem jest najczęściej bazylia. Kupisz go w każdym markecie. Pesto możesz również przygotować samodzielnie.
Pieczarki
Pieczarki to skarbnica błonnika, dodatkowo dostarcza wielu składników mineralnych – takich jak selen, potas, miedź. Dodatkowo są niskokaloryczne i mogą urozmaicić nawet najprostsze danie.
Mozzarella light
Głównym źródłem białka w tym posiłku jest mozzarella. Nieco lepszym wyborem jest mozzarella light. Zawiera ona bowiem mniejszą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych w przeciwieństwie do jej tradycyjnej wersji.
składniki
2 kromki chleba pszenno-żytniego
20g zielonego pesto
60g mozzarelli light
5ml oliwy z oliwek
150g pieczarek
2 łyżki szczypiorku
sól, pieprz, papryka chilli w proszku
Sposób przygotowania
Pieczarki dokładnie umyj i pokrój w ćwiartki. Na patelni rozgrzej oliwę. Usmaż pieczarki, przypraw do solą, pieprzem oraz papryką chilli w proszku. Szczypiorek posiekaj i wymieszaj z gotowymi pieczarkami. Mozzarellę pokrój w plastry. Pieczywo posmaruj pesto, nałóż mozzarellę oraz pieczarki. Tak przygotowane kanapki podpiecz od spodu na suchej patelni do zarumienienia.
Grzanki możesz przygotować również w piekarniku – wystarczy 5 minut w 180*.