Makro serniczka: B 28.7g, T 29.8g, W 13.4g, 441 KCAL
Kokosowy serniczek
Strona główna » Przepisy » Kokosowy serniczek
wartości posiłku
serek wiejski
Serek wiejski w serniczku nie tylko dostarcza sporej ilości białka, ale również delikatny, śmietankowy smak. Czy można zamienić go na jogurt? Tak! Jednak, wtedy serniczek nie będzie taki kremowy, a lekko kwaskowaty.
żelatyna
W wersji wegetariańskiej żelatynę możesz śmiało zamienić na agar-agar. Użyj go w takiej samej ilości.
czekolada
Mleczna czy gorzka..? Wybierz taką czekoladę, którą lubisz najbardziej. Pamiętaj jednak, że im większa ilość kakao w czekoladzie, tym ma więcej wartości odżywczych.
erytrol
Erytrol to świetny zamiennik cukru. Nie dostarcza kalorii, a bardzo przypomina tradycyjny cukier. Warto mieć go w swojej kuchennej szafce!
składniki
200g serka wiejskiego lekkiego
100g mleczka kokosowego light
10g wiórków kokosowych
5g żelatyny + 50ml wrzątku
2 krople aromatu waniliowego bez cukru
10g erytrytolu
2 kostki gorzkiej czekolady + odrobina mleczka kokosowego/mleka
Sposób przygotowania
Żelatynę rozpuść we wrzątku. Pozostałe składniki na serniczek (oprócz wiórek kokosowych) zblenduj na krem. Do masy dodaj wiórki kokosowe oraz rozpuszczoną żelatynę. Przełóż serniczek do miski i schłodź w lodówce minimum godzinę.
Po tym czasie, czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z mleczkiem kokosowym/mlekiem i polej nią gotowy serniczek. Całość schłódź kilka godzin, a najlepiej całą noc.