Kokosowy serniczek

wartości posiłku

serek wiejski

Serek wiejski w serniczku nie tylko dostarcza sporej ilości białka, ale również delikatny, śmietankowy smak. Czy można zamienić go na jogurt? Tak! Jednak, wtedy serniczek nie będzie taki kremowy, a lekko kwaskowaty.

żelatyna

W wersji wegetariańskiej żelatynę możesz śmiało zamienić na agar-agar. Użyj go w takiej samej ilości.

czekolada

Mleczna czy gorzka..? Wybierz taką czekoladę, którą lubisz najbardziej. Pamiętaj jednak, że im większa ilość kakao w czekoladzie, tym ma więcej wartości odżywczych.

erytrol

Erytrol to świetny zamiennik cukru. Nie dostarcza kalorii, a bardzo przypomina tradycyjny cukier. Warto mieć go w swojej kuchennej szafce!

składniki

200g serka wiejskiego lekkiego

100g mleczka kokosowego light

10g wiórków kokosowych

5g żelatyny + 50ml wrzątku

2 krople aromatu waniliowego bez cukru

10g erytrytolu

 

2 kostki gorzkiej czekolady + odrobina mleczka kokosowego/mleka

Sposób przygotowania

Żelatynę rozpuść we wrzątku. Pozostałe składniki na serniczek (oprócz wiórek kokosowych) zblenduj na krem. Do masy dodaj wiórki kokosowe oraz rozpuszczoną żelatynę. Przełóż serniczek do miski i schłodź w lodówce minimum godzinę.

Po tym czasie, czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z mleczkiem kokosowym/mlekiem i polej nią gotowy serniczek. Całość schłódź kilka godzin, a najlepiej całą noc.


Makro serniczka: B 28.7g, T 29.8g, W 13.4g, 441 KCAL

Leave a Reply

Pokochaj zdrowy styl życia.

makro z sensem

Pokochaj swoje ciało