Lawasze z mięsnym farszem

wartości posiłku

lawasz

Lawasz to tradycyjny ormiański chleb. Kupisz go na przykład w Biedronce! Do tego dania świetnie sprawdzą się również tortille, je dostaniesz w większości dyskontów. Ja użyłam gotowych lawaszy, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować je samodzielnie.

mięso mielone z indyka

Możesz użyć dowolnego mięsa mielonego, jednak mięso z indyka charakteryzuje się wysoką zawartością białka oraz niską zawartością tłuszczu. Wybierając mięso wieprzowe podniesiesz kaloryczność posiłku.

mozzarella

Co zamiast mozzarelli? Świetnie sprawdzi się również ser żółty, aczkolwiek, pamiętaj o tym, że makroskładniki i kaloryczność posiłku ulegną zmianie!

dodatki

Jako dodatków do lawaszy użyłam rukoli, pomidorków oraz ketchupu. Twoje dodatki mogą być zupełnie inne, ale dobrze, aby były świeże i chrupiące – postaw na paprykę, ogórka czy szpinak.

składniki

10 sztuk lawaszy – dwa opakowania

 

Farsz:

400g mięsa mielonego z indyka

łyżka oliwy

opakowanie pieczarek

2 cebule

pół puszki kukurydzy

mozzarella light

łyżeczka przyprawy do gyrosa

2 łyżeczki czosnku suszonego

 

Dodatkowo: pomidorki, rukola, ketchup

Sposób przygotowania

Cebule i pieczarki dokładnie umyj. Pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce oliwy kilka minut. Kiedy cebula i pieczarki się zarumienią dorzuć na patelnie przyprawione mięso. Całość duś pod przykryciem około 10-15 minut. Gdy mięso będzie już miękkie dodaj na patelnię kukurydzę oraz mozzarellę, smaż do momentu aż woda odparuje, a ser się roztopi.

 

Gotowy farsz nałóż na lawasz, dodaj pomidorki, odrobinę ketchupu i rukolę. Lawasz złóż w kształt kwadratu/prostokąta. Gotowy lawasz podgrzej chwilę na suchej patelni z obu stron do zarumienienia.

 

Leave a Reply

Pokochaj zdrowy styl życia.

makro z sensem

Pokochaj swoje ciało