Naleśniki bananowe
Strona główna » Przepisy » Naleśniki bananowe
wartości posiłku
mąka pełnoziarnista
Mąka pełnoziarnista to świetne źródło błonnika pokarmowego. Wybieraj tę z największą liczbą określającą typ mąki.
banan
Czy wiesz, że im czarniejsza skórka banana, tym owoc jest słodszy? Dojrzały banan nadaje naleśnikom słodyczy, dzięki czemu nie trzeba dodatkowo ich dosładzać.
białko jaj
W przepisie śmiało możesz wykorzystać całe jajko, pamiętaj jednak o tym, że kaloryczność i makroskładniki posiłku ulegną zmianie.
mleko
Jeśli nie spożywasz krowiego mleka – możesz wymienić je na napój roślinny. W celu ograniczenia kalorii możesz również wymieszać mleko lub napój z wodą.
składniki
Ciasto naleśnikowe
40g mąki pszennej pełnoziarnistej
3 białka jaj
100ml mleka
pół banana
Nadzienie:
100g twarożku grani + łyżeczka miodu
łyżeczka tahini
garść mrożonych malin
pół banana
łyżka płatków migdałów
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki zblenduj. Na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni usmaż dwa grubsze naleśniki. Podaj z dowolnymi dodatkami – polecam te, które wymieniłam w przepisie – pasują idealnie!