Naleśniki bananowe

wartości posiłku

mąka pełnoziarnista

Mąka pełnoziarnista to świetne źródło błonnika pokarmowego. Wybieraj tę z największą liczbą określającą typ mąki.

banan

Czy wiesz, że im czarniejsza skórka banana, tym owoc jest słodszy? Dojrzały banan nadaje naleśnikom słodyczy, dzięki czemu nie trzeba dodatkowo ich dosładzać.

białko jaj

W przepisie śmiało możesz wykorzystać całe jajko, pamiętaj jednak o tym, że kaloryczność i makroskładniki posiłku ulegną zmianie.

mleko

Jeśli nie spożywasz krowiego mleka – możesz wymienić je na napój roślinny. W celu ograniczenia kalorii możesz również wymieszać mleko lub napój z wodą.

składniki

Ciasto naleśnikowe

40g mąki pszennej pełnoziarnistej

3 białka jaj

100ml mleka

pół banana

 

Nadzienie:

100g twarożku grani + łyżeczka miodu

łyżeczka tahini

garść mrożonych malin

pół banana

łyżka płatków migdałów

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki zblenduj. Na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni usmaż dwa grubsze naleśniki. Podaj z dowolnymi dodatkami – polecam te, które wymieniłam w przepisie – pasują idealnie!

Leave a Reply

Pokochaj zdrowy styl życia.

makro z sensem

Pokochaj swoje ciało