Naleśniki zebra
Strona główna » Przepisy » Naleśniki zebra
wartości posiłku
mąka gryczana
len
biała czekolada
budyń
składniki
Naleśniki
40g mąki gryczanej
jajko
150ml mleka
10g budyniu waniliowego
10g budyniu czekoladowego
Krem
150g serka wiejskiego lekkiego
2 kostki białej czekolady
5g lnu mielonego
Sposób przygotowania
Mąkę, jajko i mleko dokładnie wymieszaj. Masę podziel na pół, do jednej części dodaj budyń waniliowy, a do drugiej czekoladowy. Usmaż naleśniki na rozgrzanej patelni – na początku wylej masę waniliową i rozprowadź po całej patelni, następnie zrób pasy z czekoladowej masy. Z podanej porcji wychodzą 3 naleśniki.
Serek wiejski zblenduj na gładki krem. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i połącz z serkiem. Do kremu dodaj len mielony, dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum godzinę.
Naleśniki podaj z kremem i dowolnymi dodatkami. Polecam do środka dodać też plasterki banana!