Omlet ze szparagami

wartości posiłku

jajka

Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka. Oprócz tego są niskokaloryczne i posiadają wysoki indeks sytości.

szparagi

Szparagi to warzywo sezonowe, poza sezonem zastąp je brokułem.

kiełki

Wybierz dowolne, ulubione kiełki. To świetne źródło witamin, składników mineralnych, enzymów i antyoksydantów. Wzbogacenie codziennej diety o ten składnik może wspomóc Twój organizm na każdym poziomie.

mleko

Mleko krowie możesz zastąpić dowolnym napojem roślinnym. Wybierając napój roślinny zwróć uwagę, aby był fortyfikowany wapniem.

składniki

2 jajka

30ml mleka

sól i pieprz

100g szparagów

ząbek czosnku

kilka pomidorków koktajlowych

15g sera żółtego

kiełki

5ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

Szparagi dokładnie oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Czosnek posiekaj. Na oliwie podsmaż czosnek oraz szparagi. W międzyczasie wymieszaj jajka, mleko, sól i pieprz. Gdy szparagi będą już miękkie – zalej je jajkami, ułóż połówki pomidorków, zmniejsz ogień i przykryj pokrywką (nie będziemy odwracać omleta). Gdy omlet się zetnie posyp go startym żółtym serem i kiełkami. Podaj z pieczywem lub solo.

Makro omleta: B 20.1g, T 19g, W 7.8g

287 kcal

Leave a Reply

Pokochaj zdrowy styl życia.

makro z sensem

Pokochaj swoje ciało