Owsiany krem czekoladowy
Strona główna » Przepisy » Owsiany krem czekoladowy
wartości posiłku
płatki owsiane
Czy wiesz o tym, że płatki owsiane górskie mają więcej błonnika niż płatki owsiane błyskawiczne? Co to znaczy? Owsianką przygotowaną z płatków górskich nasycisz się na dłużej!
banan
Im czarniejsza będzie skórka banana, tym banan będzie słodszy. Dzieje się tak, ponieważ enzymy wraz z dojrzewaniem owocu zmieniają cukry złożone – w tym przypadku skrobię – na cukry proste – fruktozę i glukozę. To właśnie dlatego osobą chorującym na cukrzyce zaleca się wybór zielonkawych bananów.
serek wiejski
Serek wiejski lekki czy tradycyjny? Wybór należy do Ciebie! Warto jednak pamiętać o tym, że serek wiejski lekki ma mniejszą zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych – właśnie tych których powinniśmy unikać.
masło orzechowe
Tłuszcz jest nośnikiem smaku. Nawet niewielki dodatek tłuszczu do potrawy może znacząco wpłynąć na jej smak. Porównaj pierś kurczaka smażoną na suchej patelni z kurczakiem smażonym z odrobiną tłuszczu. Na pewno poczujesz różnicę.
składniki
30g płatków owsianych + 100ml wrzątku
banan (najlepiej dojrzały)
200g serka wiejskiego lekkiego (opakowanie)
łyżeczka masła orzechowego
10g kakao
opcjonalnie słodzidło
Dodatkowo: kaki i granola
Sposób przygotowania
Płatki owsiane zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw do napęcznienia. Gdy płatki wystygną zblenduj je z pozostałymi składnikami na krem. Całość przełóż do miski i wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc – krem wtedy zgęstnieje. Podaj z ulubionymi dodatkami.