Placki dyniowe z czekoladą

wartości posiłku

puree z dyni

Jak zrobić puree z dyni? Dynię wystarczy ugotować lub upiec do miękkości, a następnie zblednować na gładki mus.

mąka kukurydziana

Mąka kukurydziana to bezglutenowa mąka produkowana z ziaren kukurydzy. Mąka to świetnie nadaje się do placuszków – nadaje im charakterystyczną strukturę.

banan

Czy wiesz, że regularne spożywanie bananów działa ochronnie na układ krążenia? To zasługa wysokiej zawartości potasu w tych owocach.

erytrol

Erytrol to naturalny zamiennik cukru. Forma drobnych kryształków przypomina tradycyjny cukier biały, w odróżnieniu od cukru jednak – nie podnosi glukozy we krwi, a dodatkowo ma znikomą ilość kilokalorii.

składniki

jajko

pół banana

100g puree z dyni

50g mąki kukurydzianej

½ łyżeczki cynamonu

¼ łyżeczki proszku do pieczenia

10g erytrolu

opcjonalnie odrobina mleka/wody do konsystencji

2 kostki gorzkiej czekolady

Do podania – skyr naturalny, figa, pistacje, mus z orzechów laskowych

Sposób przygotowania

Banana rozgnieć widelcem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj (oprócz czekolady). Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię nakładaj po łyżce masy, następnie kawałek czekolady i kolejną porcję masy. Usmaż placuszki z obu stron. Podaj z ulubionymi dodatkami. 

Makro samych placków: B 114.6g, T 11.3g, W 67.8g

427 kcal

Leave a Reply

Pokochaj zdrowy styl życia.

makro z sensem

Pokochaj swoje ciało