Makroskładniki placuszków bez dodatków:
B 10.5g, T 9.4g, W 56.3g
362 KCAL
Makroskładniki placuszków z dodatkami:
B 25.4g, T 12.8g, W 60.6g
466 KCAL
Strona główna » Przepisy » Kakaowe placuszki z czekoladą
40g mąki kukurydzianej
białko jaja
banan
10g kakao
3 kostki gorzkiej czekolady
pół łyżeczki proszku do pieczenia
opcjonalnie słodzidło
100g serka wiejskiego lekkiego
5g białka biała czekolada lub dowolne słodzidło
dodatkowo: banan, orzechy laskowe
Banana zblenduj z białkiem jaja. Przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dodaj słodzidło. Czekoladę drobno posiekaj i dorzuć do masy. Usmaż placki na lekko natłuszczonej patelni na małym ogniu. Pierwszą stronę placów smaż pod przykryciem, drugą bez. Serek wiejski, białko lub słodzidło również zblenduj – stworzy się śmietanka . Placki podaj z kremem i dowolnymi dodatkami.
362 KCAL
466 KCAL