Kakaowe placuszki z czekoladą

wartości posiłku

Mąka kukurydziana

Placuszki wykonane są z mąki kukurydzianej. Nie zawiera ona glutenu, więc placuszki będą odpowiednie również dla osób chorych na celiakię. Ponad to mąka kukurydziana jest bogata w błonnik oraz dostarcza sporą dawkę magnezu, cynku i żelaza.

Banan

Banan w tym przepisie jest niezastąpiony. Sprawia, że placuszki nie są suche. Najlepiej wybrać banana dojrzałego, wtedy śmiało możemy pominąć słodzidło w przepisie.

Czekolada

Rozpływająca się czekolada w placuszkach to coś niezastąpionego. Tutaj nada się zarówno czekolada mleczna jak i gorzka. Czekolada gorzka zawiera jednak większą ilość właściwości odżywczych między innymi teobrominy i kofeiny, które poprawiają pracę mózgu.

Kakao

Kakao oprócz czekoladowego smaku dostarcza wiele właściwości odżywczych. Koniecznie wybierz kakao naturalne, najlepiej o obniżonej zawartości tłuszczu.

składniki

40g mąki kukurydzianej

białko jaja

banan

10g kakao

3 kostki gorzkiej czekolady

pół łyżeczki proszku do pieczenia

opcjonalnie słodzidło

 

100g serka wiejskiego lekkiego

5g białka biała czekolada lub dowolne słodzidło

 

dodatkowo: banan, orzechy laskowe

Sposób przygotowania

Banana zblenduj z białkiem jaja. Przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dodaj słodzidło. Czekoladę drobno posiekaj i dorzuć do masy. Usmaż placki na lekko natłuszczonej patelni na małym ogniu. Pierwszą stronę placów smaż pod przykryciem, drugą bez.  Serek wiejski, białko lub słodzidło również zblenduj – stworzy się śmietanka . Placki podaj z kremem i dowolnymi dodatkami.

 

 

Makroskładniki placuszków bez dodatków:
B 10.5g, T 9.4g, W 56.3g

362 KCAL

Makroskładniki placuszków z dodatkami:
B 25.4g, T 12.8g, W 60.6g

466 KCAL

Leave a Reply

Pokochaj zdrowy styl życia.

makro z sensem

Pokochaj swoje ciało