Placuszkowy bowl

wartości posiłku

Przyprawa do piernika

Czy możesz pominąć przyprawę do piernika w przepisie? Oczywiście, jednak dzięki niej placuszki smakują jak czekoladowe pierniczki.

Mąka kukurydziana

Mąkę kukurydzianą możesz zastąpić dowolną mąką jaką masz w domu, z jednym wyjątkiem – mąka kokosowa nie zda tutaj egzaminu.

Kakao

Kakao to kluczowy składnik tego przepisu, znajduje się i w plackach, i w kremie. To idealny przepis dla czekoladoholików!

Serek wiejski

Serek wiejski możesz zastąpić jogurtem. Polecam jednak spróbować wersji z wiejskim twarożkiem – wtedy krem wychodzi bardzo kremowy i delikatny.

składniki

Placuszki

40g mąki kukurydzianej

jajko

pół banana

łyżeczka kakao

pół łyżeczki przyprawy do piernika

pół łyżeczki proszku do pieczenia

opcjonalnie słodzidło i odrobina mleka do konsystencji

 

Krem

150g serka wiejskiego

5g kakao

kostka czekolady

opcjonalnie słodzidło

Sposób przygotowania

Jajko połącz z rozgniecionym na papkę bananem. Dodaj mąkę, kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste – dolej odrobinę mleka. Usmaż mini placuszki na rozgrzanej patelni z obu stron. Pierwszą stronę placuszków smaż pod przykryciem, drugą bez.

 

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub posiekaj. Wszystkie składniki na krem zblenduj.

 

Placuszki podaj z kremem w misce. Dorzuć ulubione dodatki, u mnie są to – banan, ananas, granola orzechowa, oraz kawałek batonika.

Makro placuszków: B 9.1g, T 5.8g, W 41g, 257 KCAL

Makro z kremem:  B 27.3g, T 13.1g, W 48.5g, 427 KCAL

Leave a Reply

Pokochaj zdrowy styl życia.

makro z sensem

Pokochaj swoje ciało