Makro placuszków: B 9.1g, T 5.8g, W 41g, 257 KCAL
Makro z kremem: B 27.3g, T 13.1g, W 48.5g, 427 KCAL
Strona główna » Przepisy » Placuszkowy bowl
Placuszki
40g mąki kukurydzianej
jajko
pół banana
łyżeczka kakao
pół łyżeczki przyprawy do piernika
pół łyżeczki proszku do pieczenia
opcjonalnie słodzidło i odrobina mleka do konsystencji
Krem
150g serka wiejskiego
5g kakao
kostka czekolady
opcjonalnie słodzidło
Jajko połącz z rozgniecionym na papkę bananem. Dodaj mąkę, kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste – dolej odrobinę mleka. Usmaż mini placuszki na rozgrzanej patelni z obu stron. Pierwszą stronę placuszków smaż pod przykryciem, drugą bez.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub posiekaj. Wszystkie składniki na krem zblenduj.
Placuszki podaj z kremem w misce. Dorzuć ulubione dodatki, u mnie są to – banan, ananas, granola orzechowa, oraz kawałek batonika.
Makro placuszków: B 9.1g, T 5.8g, W 41g, 257 KCAL
Makro z kremem: B 27.3g, T 13.1g, W 48.5g, 427 KCAL