Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem
Strona główna » Przepisy » Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem
wartości posiłku
płatki ryżowe
miód
cynamon
jabłko
składniki
40g płatków ryżowych
150ml mleka + 100ml wody
200g serka wiejskiego lekkiego (opakowanie)
łyżeczka miodu lub inne słodzidło
banan
Prażone jabłko:
średnie jabłko
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki miodu
Dodatkowo – 5g orzechów arachidowych
Sposób przygotowania
Do garnka wsyp płatki, dodaj mleko oraz wodę. Całość zagotuj, dodaj szczyptę soli i gotuj kilka minut. Odstaw do przestygnięcia. Płatki ryżowe połącz z miodem i serkiem wiejskim. Banana pokrój na plasterki i dodaj do płatków. Całość wymieszaj i przełóż do miski. Możesz zjeść od razu lub schłodzić w lodówce.
Jabłko obierz i pokrój w dużą kostkę. Przełóż do garnka lub na patelnię, dodaj odrobinę wody. Smaż kilka minut, w międzyczasie dodaj cynamon i miód. Gorące jabłko nałóż na płatki ryżowe. Całość posyp orzechami.