Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem

wartości posiłku

płatki ryżowe

Płatki ryżowe to produkt łatwostrawny, a przy tym sycący. Osoby nietolerujące glutenu również mogą je spożywać, ponieważ są one produktem bezglutenowym. Jeśli masz w szafce tylko płatki owsiane – również sprawdzą się w tym przepisie.

miód

Pamiętaj o tym, aby miodu nie dodawać do gotujących się płatków. Miód traci swoje cenne właściwości w wysokich temperaturach, wtedy staje się tylko substancją słodzącą – niczym cukier.

cynamon

Cynamon to jedna z naturalnych przypraw. Słodkawo-korzenny smak idealnie komponuje się z jabłkami – przecież czym jest szarlotka bez cynamonu!

jabłko

Czy odmiana jabłka ma znaczenie w tym przepisie? Jest to szczegół, ale owszem ma! Do prażonych jabłek nie nadadzą się owoce, które puszczają dużo soku.

składniki

40g płatków ryżowych

150ml mleka + 100ml wody

200g serka wiejskiego lekkiego (opakowanie)

łyżeczka miodu lub inne słodzidło

banan

 

Prażone jabłko:

średnie jabłko

pół łyżeczki cynamonu

pół łyżeczki miodu

 

Dodatkowo – 5g orzechów arachidowych

Sposób przygotowania

Do garnka wsyp płatki, dodaj mleko oraz wodę. Całość zagotuj, dodaj szczyptę soli i gotuj kilka minut.  Odstaw do przestygnięcia. Płatki ryżowe połącz z miodem i serkiem wiejskim. Banana pokrój na plasterki i dodaj do płatków. Całość wymieszaj i przełóż do miski. Możesz zjeść od razu lub schłodzić w lodówce.

Jabłko obierz i pokrój w dużą kostkę. Przełóż do garnka lub na patelnię, dodaj odrobinę wody. Smaż kilka minut, w międzyczasie dodaj cynamon i miód. Gorące jabłko nałóż na płatki ryżowe. Całość posyp orzechami.

Leave a Reply

Pokochaj zdrowy styl życia.

makro z sensem

Pokochaj swoje ciało