Makro 4 kawałków: B 18.6g, T 38.6g, W 27.7g, 516 KCAL
Ptasie mleczko z chia
Strona główna » Przepisy » Ptasie mleczko z chia
wartości posiłku
mleczko kokosowe
W przepisie użyłam mleczka kokosowego light dostępnego w Lidlu. Jest ono gęste i kremowe – świetnie nadaje się do tego przepisu.
nasiona chia
Nasiona chia to inaczej nasiona szałwi hiszpańskiej. Uważane są za superfoods czyli produkt bardzo wartościowy i odżywczy.
erytrytol
Erytrytol nie jest metabolizowany w organizmie – nie dostarcza więc kalorii. Nie zawiera węglowodanów i ma niski indeks glikemiczny. To jeden z lepszych zamienników tradycyjnego cukru.
żelatyna
Chcesz aby ten deser był wegetariański? Żelatynę zastąp agarem!
składniki
Masa kokosowa 🥥
25g nasion chia
200g mleczka kokosowego light
50ml mleka
10g erytrytolu
10g wiórków kokosowych
3 krople aromatu waniliowego bez cukru
7g żelatyny + 50ml wrzątku
Polewa czekoladowa 🍫
2 kostki gorzkiej czekolady
5g kakao
30ml mleczka kokosowego light
3g żelatyny + 30ml wrzątku
Sposób przygotowania
Masa kokosowa 🥥
Żelatynę rozpuść we wrzątku. Do garnka dodaj wszystkie pozostałe składniki. Podgrzewaj całość około 10 minut (zagotuj masę, a później gotuj na małym ogniu). Na koniec dodaj żelatynę, wymieszaj i przelej do pudełka wyłożonego papierem do pieczenia. Poczekaj aż masa ostygnie i stężeje.
Polewa czekoladowa 🍫
Żelatynę rozpuść we wrzątku. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem z mleczkiem kokosowym i kakao. Dodaj rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszaj. Czekoladą polej kokosową masę. Całość schłódź w lodówce minimum 3h, a najlepiej całą noc.