Ptasie mleczko z chia

wartości posiłku

mleczko kokosowe

W przepisie użyłam mleczka kokosowego light dostępnego w Lidlu. Jest ono gęste i kremowe – świetnie nadaje się do tego przepisu.

nasiona chia

Nasiona chia to inaczej nasiona szałwi hiszpańskiej. Uważane są za superfoods czyli produkt bardzo wartościowy i odżywczy.

erytrytol

Erytrytol nie jest metabolizowany w organizmie – nie dostarcza więc kalorii. Nie zawiera węglowodanów i ma niski indeks glikemiczny. To jeden z lepszych zamienników tradycyjnego cukru.

żelatyna

Chcesz aby ten deser był wegetariański? Żelatynę zastąp agarem!

składniki

Masa kokosowa 🥥

25g nasion chia

200g mleczka kokosowego light

50ml mleka

10g erytrytolu

10g wiórków kokosowych

3 krople aromatu waniliowego bez cukru

7g żelatyny + 50ml wrzątku

 

Polewa czekoladowa 🍫

2 kostki gorzkiej czekolady

5g kakao

30ml mleczka kokosowego light

3g żelatyny + 30ml wrzątku

Sposób przygotowania

Masa kokosowa 🥥
Żelatynę rozpuść we wrzątku. Do garnka dodaj wszystkie pozostałe składniki. Podgrzewaj całość około 10 minut (zagotuj masę, a później gotuj na małym ogniu). Na koniec dodaj żelatynę, wymieszaj i przelej do pudełka wyłożonego papierem do pieczenia. Poczekaj aż masa ostygnie i stężeje.

Polewa czekoladowa 🍫
Żelatynę rozpuść we wrzątku. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem z mleczkiem kokosowym i kakao. Dodaj rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszaj. Czekoladą polej kokosową masę. Całość schłódź w lodówce minimum 3h, a najlepiej całą noc.

Makro 4 kawałków: B 18.6g, T 38.6g, W 27.7g, 516 KCAL

Leave a Reply

Pokochaj zdrowy styl życia.

makro z sensem

Pokochaj swoje ciało