Pudding chia w słoiczkach

wartości posiłku

chia

Nasiona chia to świetne źródło kwasów tłuszczowych Omega-3, przeciwutleniaczy i błonnika. Przygotowuje się je bardzo prosto, a dziś znajdziesz je już w większości sklepów.

mleko krowie

Mleko krowie możesz zamienić na napój roślinny. Przy wyborze napoju roślinnego zwróć uwagę, aby był wzbogacony w wapń.

skyr waniliowy

Skyr w odróżnieniu od innych jogurtów ma zwiększoną ilość białka oraz obniżoną zawartość tłuszczu – dlatego też jest idealnym wyborem do słodkich dań czy deserów.

owoce sezonowe

W zależności od sezonu – wybierz swoje ulubione owoce. Możesz postawić również na mrożone owoce jagodowe. Pamiętaj, jednak, aby przed spożyciem je odmrozić.

składniki

40g nasion chia

150ml mleka

150g skyra waniliowego

50g jogurtu typu greckiego

garść owoców sezonowych

Sposób przygotowania

Przepis na dwie porcje.

Nasiona chia zalej mlekiem, dokładnie wymieszaj i zostaw na około godzinę do napęcznienia. Po tym czasie pudding wymieszaj ze skyrem. Przełóż do słoiczków. Na wierzch nałóż jogurt grecki. Schłodź w lodówce minimum 3h, a najlepiej całą noc. Pudding chia podaj z owocami.

Makro 1 porcji: B 14.3g, T 9.3g, W 23.1g

229 kcal

Leave a Reply

Pokochaj zdrowy styl życia.

makro z sensem

Pokochaj swoje ciało