Makro całości: B 37.8g, T 14.2g, W 64.5g, 534 KCAL
Ruskie naleśniki
Strona główna » Przepisy » Ruskie naleśniki
wartości posiłku
Ziemniak
Zapamiętaj raz na zawsze – ziemniaki nie tuczą! Są za to bardzo wartościowym, niskokalorycznym produktem. Obfitują w potas oraz magnez. Zaskoczeniem może być również to, że dostarczają sporą dawkę witaminy C!
Twaróg
Obok ziemniaka głównym składnikiem farszu jest twaróg – świetne źródło pełnowartościowego białka. W przepisie możesz śmiało użyć również twarogu półtłustego, jednak wtedy kaloryczność posiłku nieco wzrośnie.
Oliwa
Czy oliwa do smażenia jest dobra..? Odpowiedź brzmi – TAK! Wybierając oliwę do smażenia pamiętaj o tym, aby była ona rafinowana. Jeśli nie masz w domu oliwy – wykorzystaj tradycyjny olej rzepakowy.
Cebula
Najwięcej składników odżywczych ma cebula jedzona na surowo, ale uwaga.. Ta smażona również jest bogactwem witamin i składników mineralnych. Cebulę bardzo trudno pozbawić jej zdrowotnych właściwości.
składniki
Naleśniki
25g mąki pszennej pełnoziarnistej
20g mąki kukurydzianej
2 białka jaj
150ml mleka
Farsz
średni ziemniak (100g)
100g twarogu chudego
cebula
łyżka oliwy
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Białka jaj i mleko połącz, przesiej mąki i sól. Składniki dokładnie wymieszaj i usmaż naleśniki. Pamiętaj, aby przed usmażeniem każdego kolejnego naleśnika dokładnie wymieszać ciasto.
Ziemniaka ugotuj ze szczyptą soli i jeszcze gorącego rozgnieć widelcem. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie do zarumienienia. Twaróg, cebulę, ziemniaka dokładnie wymieszaj, dodaj pieprz i sól. Farsz nakładaj na naleśniki w zwiń w kształt krokieta. Przed podaniem całość możesz dodatkowo podsmażyć.
Z podanej porcji wychodzą 3 naleśniki, jak na zdjęciu.