Sałatka z halloumi

wartości posiłku

rukola

Jeśli nie przepadasz za rukolą – postaw na inną zieleninę, np. szpinak lub roszponkę.

nektarynka

Nektarynkę śmiało możesz zamienić na brzoskwinie. Możesz również użyć owoców mrożonych – pamiętaj, jednak, aby przed spożyciem je rozmrozić.

ser halloumi

Halloumi jest bardzo uniwersalnym serem. Smakuje świetnie zarówno na słono, jak i słodko. Podczas smażenia uzyskuje brązową, chrupiącą skórkę, co jest jego zaletą.

nerkowce

Czy wiesz, że nerkowce jako nieliczny produkt są naturalnie słodkie oraz tłuste? Takie połączenie smaków występuje najczęściej w przetworzonych, smakowitych produktach.

składniki

garść rukoli

pomidor pomarańczowy (lub inny, dowolny) 

nektarynka

pół cebuli czerwonej 

50g kukurydzy

50g sera halloumi

15g nerkowców

szczypiorek

sos – łyżka oliwy z oliwek, łyżeczka miodu, łyżka soku z cytryny, sól i pieprz

Sposób przygotowania

Ser halloumi pokrój w plastry, podsmaż go na suchej patelni do zarumienienia. Pomidora,  nektarynkę oraz cebulę pokrój w dowolny sposób. Kukurydzę opłucz pod bieżącą wodą. Nerkowce posiekaj i podpraż na suchej patelni. Szczypiorek posiekaj. Z podanych składników przygotuj sos. W głębokim talerzu ułóż wszystkie składniki. Sałatkę polej dressingiem. 

Makro: B 18.3g, T 30.6g, W 36.3g

486 kcal

Leave a Reply

Pokochaj zdrowy styl życia.

makro z sensem

Pokochaj swoje ciało