Serniczki z patelni

wartości posiłku

twaróg

Dlaczego twaróg chudy? Ma on mniej kalorii oraz kwasów tłuszczowych nasyconych – czyli tych których powinniśmy unikać.

mąka gryczana

Jeśli nie masz w kuchennej szafce mąki gryczanej – wykorzystaj inną, dowolną mąką. Wyjątek stanowi tutaj mąka kokosowa – ona nie nada się do tego przepisu.

ksylitol

Ksylitol to cukier brzozowy. W przeciwieństwie do tradycyjnego cukru ma mniej kalorii oraz niższy indeks glikemiczny – o szczególną uwagę powinny zwracać na to osoby chorujące na cukrzycę i insulinooporność.

budyń

Możesz wykorzystać dowolny smak, waniliowy jednak najbardziej oddaje smak tradycyjnego sernika. Pamiętaj, aby wybrać budyń bez cukru!

składniki

200g twarogu chudego

białko jaja

40g mąki gryczanej (pszenna również się nada)

10g budyniu waniliowego

dowolne słodzidło – u mnie łyżeczka ksylitolu

kilka kropel aromatu waniliowego

szczypta soli

3 kostki dowolnej czekolady – u mnie gorzka

Moje dodatki – banan, orzechy arachidowe, miód

Sposób przygotowania

Twaróg utrzyj widelcem ze słodzidłem, białkiem jaja i aromatem waniliowym. Przesiej proszek budyniowy oraz mąkę, dodaj szczyptę soli i wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw masę najlepiej na noc do lodówki. Rano uformuj z masy serniczki, do środka wkładając po kostce czekolady. Serniczki usmaż pod przykryciem na bardzo małym ogniu, na patelni przetartej olejem. Podaj z ulubionymi dodatkami.

Leave a Reply

Pokochaj zdrowy styl życia.

makro z sensem

Pokochaj swoje ciało