Serniczki z patelni
Strona główna » Przepisy » Serniczki z patelni
wartości posiłku
twaróg
Dlaczego twaróg chudy? Ma on mniej kalorii oraz kwasów tłuszczowych nasyconych – czyli tych których powinniśmy unikać.
mąka gryczana
Jeśli nie masz w kuchennej szafce mąki gryczanej – wykorzystaj inną, dowolną mąką. Wyjątek stanowi tutaj mąka kokosowa – ona nie nada się do tego przepisu.
ksylitol
Ksylitol to cukier brzozowy. W przeciwieństwie do tradycyjnego cukru ma mniej kalorii oraz niższy indeks glikemiczny – o szczególną uwagę powinny zwracać na to osoby chorujące na cukrzycę i insulinooporność.
budyń
Możesz wykorzystać dowolny smak, waniliowy jednak najbardziej oddaje smak tradycyjnego sernika. Pamiętaj, aby wybrać budyń bez cukru!
składniki
200g twarogu chudego
białko jaja
40g mąki gryczanej (pszenna również się nada)
10g budyniu waniliowego
dowolne słodzidło – u mnie łyżeczka ksylitolu
kilka kropel aromatu waniliowego
szczypta soli
3 kostki dowolnej czekolady – u mnie gorzka
Moje dodatki – banan, orzechy arachidowe, miód
Sposób przygotowania
Twaróg utrzyj widelcem ze słodzidłem, białkiem jaja i aromatem waniliowym. Przesiej proszek budyniowy oraz mąkę, dodaj szczyptę soli i wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw masę najlepiej na noc do lodówki. Rano uformuj z masy serniczki, do środka wkładając po kostce czekolady. Serniczki usmaż pod przykryciem na bardzo małym ogniu, na patelni przetartej olejem. Podaj z ulubionymi dodatkami.