Tortellini ze szparagami 

wartości posiłku

tortellini

Tortellini to tak zwane małe pierożki nadziane farszem. Kupisz je w każdym markecie.

szparagi

Szparagi są świetnym źródłem kwasu foliowego, jednak to warzywa sezonowe – nie zawsze znajdziesz je w sklepie czy na ryneczku. Możesz wymienić je na brokuł lub kalafior (również mrożony).

ser żółty

Czy wiesz, że ser żółty bez laktozy to chwyt marketingowy? Ser żółty naturalnie zawiera śladowe ilości laktozy. Jeśli masz nietolerancję laktozy – nie musisz przepłacać za specjalny ser.

płatki drożdżowe

W przepisie wykorzystałam płatki drożdżowe nieaktywne, możesz jednak je pominąć. Dodają one jednak serowy, charakterystyczny aromat.

składniki

150g tortellini

ząbek czosnku

150g szparagów

5ml oliwy z oliwek

10g sera żółtego

czosnek suszony, sól

płatki drożdżowe (opcjonalnie) 

Sposób przygotowania

Szparagi dokładnie oczyść i odetnij końcówki. Czosnek posiekaj. Na oliwie podsmaż czosnek oraz szparagi. Gdy będa gotowe – posyp całość suszonym czosnkiem, i solą. Tortellini ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Tortellini podaj ze szparagami, startym serem żółtym i płatkami drożdżowymi. 

Leave a Reply

Pokochaj zdrowy styl życia.

makro z sensem

Pokochaj swoje ciało