Tortellini ze szparagami
Strona główna » Przepisy » Tortellini ze szparagami
wartości posiłku
tortellini
Tortellini to tak zwane małe pierożki nadziane farszem. Kupisz je w każdym markecie.
szparagi
Szparagi są świetnym źródłem kwasu foliowego, jednak to warzywa sezonowe – nie zawsze znajdziesz je w sklepie czy na ryneczku. Możesz wymienić je na brokuł lub kalafior (również mrożony).
ser żółty
Czy wiesz, że ser żółty bez laktozy to chwyt marketingowy? Ser żółty naturalnie zawiera śladowe ilości laktozy. Jeśli masz nietolerancję laktozy – nie musisz przepłacać za specjalny ser.
płatki drożdżowe
W przepisie wykorzystałam płatki drożdżowe nieaktywne, możesz jednak je pominąć. Dodają one jednak serowy, charakterystyczny aromat.
składniki
150g tortellini
ząbek czosnku
150g szparagów
5ml oliwy z oliwek
10g sera żółtego
czosnek suszony, sól
płatki drożdżowe (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Szparagi dokładnie oczyść i odetnij końcówki. Czosnek posiekaj. Na oliwie podsmaż czosnek oraz szparagi. Gdy będa gotowe – posyp całość suszonym czosnkiem, i solą. Tortellini ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Tortellini podaj ze szparagami, startym serem żółtym i płatkami drożdżowymi.